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Abstract: 

If a truck-mounted vacuum method does not result in any visible emissions, it is an 
acceptable method for removal of asbestos waste. If visible emissions result, however, this 
would be a violation of the standard, and subject to enforcement action, because the truck­
mounted vacuum is not one of the specific alternatives provided. Additionally, the operation 
would be subject to the requirements of .61.152(a), regardless of the disposal method 
selected. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY


APRIL 8, 1985


Mr. Robert Gino

Manager, Toxic Waste

Department of Facilities

Chicago Public Schools

1819 West Pershing Road

Chicago, Illinois 60609


Dear Mr. Gino:


I wish to respond to your February 20, 1985 letter. In that letter you mentioned that the 

Chicago Public School system was planning to use a new method of asbestos abatement, 

one involving a truck-mounted vacuum to remove wet asbestos-containing material from a 

building. You stated you had received verbal permission to use this method from EPA's 

North Carolina office, but wanted written confirmation that use of this method would be 

allowed under EPA's Clean Air Act asbestos regulations. 


There are certain work practice procedures which must be followed during an asbestos 

renovation or demolition, if such operation is covered under the EPA Clean Air Act asbestos 

regulations at 40 CFR 61.145-.147. However, there is flexibility provided in terms of how the 

waste generated by the renovation or demolition must be removed. The regulations at 

.61.152(b) require that the owner or operator of a covered operation discharge no visible 

emissions to the outside air during the collection, processing (including incineration), 

packaging, transporting, or deposition of any asbestos-containing waste material, or use 

one of the alternatives specified in .61.152(b). 


If the truck-mounted vacuum method you wish to use does not result in any visible 

emissions, it is an acceptable method for removal of asbestos waste. If visible emissions 

result, however, this would be a violation of the standard, and subject to enforcement 

action, because the truck-mounted vacuum is not one of the specific alternatives provided. 

Additionally, the operation would be subject to the requirements of .61.152(a), regardless of 

the disposal method selected. 


A copy of the asbestos regulations is enclosed for your

information. Please contact Robert Myers at (202) 382-2875 if you have any questions. 


Sincerely yours,


Edward E. Reich, Director

Stationary Source Compliance Division

Office of Air Quality Planning and Standards


Enclosure


cc: John Copeland 
Bruce Varner 
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